Skip to content

Zadzwoń Teraz: 575 596 466

Gabinet dietetyczny

OPTIMA DIET GABINET DIETETYCZNY logo (1)

Działamy stacjonarnie i online Optima Diet Warszawa

O mnie

Właściciel Optima Diet

mgr Katarzyna Rywczyńska-Mróz dietetyk

Właściciel Optima Diet

Nazywam się Katarzyna Rywczyńska-Mróz. Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia I i II stopnia na kierunku dietetyka, specjalność dietetyka kliniczna na Wydziale Nauk Medycznych USM w Warszawie. Jestem specjalistą psychodietetyki, odbyłam staż w Instytucie Psychodietetyki. Ukończyłam też certyfikowany kurs „Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie” i uzyskałam tytuł specjalisty przyjaznym insulinoopornym.

Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Zajmuję się poradnictwem dietetycznym indywidualnym w zdrowiu i chorobie. Specjalizuję się w dietoterapii chorób dietozależnych. Swoje umiejętności praktyczne zdobywałam w Poradni Żywienia Instytutu Pomnika Centrum Zdrowia Dziecka (IPCZD), na oddziale pediatrycznym w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych IPCZD w Warszawie oraz przede wszystkim prowadząc dorosłych pacjentów indywidualnych. 

Na bieżąco poszerzam i aktualizuję swoją wiedzę dietetyczną oraz kompetencje, poprzez udział w licznych kursach i najważniejszych konferencjach naukowych dla dietetyków. Czytam czasopisma branżowe, śledzę trendy, aktualne badania naukowe oraz rekomendacje towarzystw naukowych w kontekście dietoterapii konkretnych chorób. W swojej praktyce kieruję się wiedzą opartą na dowodach (EBM – Evidence Based Medicine).

Skorzystaj z pomocy dietetyka

Do każdego pacjenta podchodzę holistycznie, koncentruję się nie tylko na żywieniu, ale na stylu życia, rytmie dobowym i poziomie stresu oraz na gotowości pacjenta do zmiany. Wsłuchuję się w jego potrzeby. Dietoterapia połączona z holistycznym podejściem często pozwala na zmniejszenie lub wręcz wyeliminowanie dokuczliwych objawów, chorobowych, a czasami i leków. 

Pozwala poprawić komfort życia. Sukcesy moich podopiecznych to największa nagroda i motywacja do działania. Na podstawie analizy wywiadu żywieniowego i zdrowotnego, w oparciu o badania laboratoryjne i historię dietetyczną, indywidualnie dopasowuję zalecenia i zakres współpracy do potrzeb zdrowotnych i stylu życia każdego podopiecznego. Gwarantuje to skuteczność terapii. 

Serdecznie zapraszam Cię do współpracy.

BIEŻĄCE CERTYFIKATY I SZKOLENIA:

  1. „SOIT-School of Insulinresistance Therapy”; Fundacja Insulinooporność; uzyskany tytuł: specjalista przyjazny insulinoopornym
  2. „Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka. Część I”; Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej; Wrzesień 2018
  3. „Celiakia – choroba o wielu obliczach”; Konferencja Naukowo-Szkoleniowa ALAB laboratoria; październik 2018
  4. „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego”; VIII Konferencja Naukowa SGGW w Warszawie, Wydziała Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Dietetyki; listopad 2018
  5. „Rola diety w schorzeniach tarczycy”; Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej; listopad 2018
  6. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2018”; IV Narodowy Kongres Żywieniowy Instytutu Żywności i Żywienia; styczeń 2019
  7. „Różne oblicza insulinooporności”; II Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej; Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Nauki o Zdrowiu, Zakład Dietetyki Klinicznej; kwiecień 2019
  8. „Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka. Część II”; Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej; styczeń 2020
  9. „Psychologiczne techniki pracy z pacjentem w gabinecie dietetyka i innych specjalistów zajmujących się zdrowiem”; Instytut Psychodietetyki; webinar z dr Anną Januszewicz; wrzesień 2020
  10. „Praca nad realizacją celów, zmianą nawyków oraz stresem u pacjenta, z perspektywy psychodietetycznej”; Food-Forum, uniqskills.com; szkolenie on-line; wrzesień 2020
  11. „Dieta dla zdrowia i planety. Jaka powinna być dieta przyszłości?”; 5 Narodowy Kongres Żywieniowy; Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; październik 2020
  12. „Jak pracować nad motywacją klienta korzystając z narzędzi Dialogu Motywującego?”; Instytut Psychodietetyki; październik 2020
  13. „Nowotwór i co dalej?”; III Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej; Warszawski Uniwersytet Medyczny oraz Sekcja Onkologii Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN; listopad 2020
  14. „Psychodietetyka w praktyce. Sama dieta nie wystarczy”; Polskie Towarzystwo Terapii Poznawczej i Behawioralnej, Katedra Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny; grudzień 2020
  15. „Podstawy żywienia klinicznego w onkologii”; VIA MEDICA; styczeń 2021
  16. „Mikrobiota jelitowa w chorobach skóry-żywienie i probiotykoterapia”; Instytut Medycyny zapobiegawczej; 2021
  17. „Zimowa Szkoła Terapii Otyłości TALIA”; Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii Otyłości; luty 2021
  18. „Od teorii do praktyki-wyzwania nowoczesnej dietoterapii”; Konferencja warsztatowa FoodForum; marzec 2021
  19. „Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych i endokrynologicznych. Żywienie. Probiotykoterapia. Suplementacja.”; Kongres FoodForum; maj 2021
  20. „Letnia Szkoła Terapii Otyłości TALIA; Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii Otyłości; czerwiec 2021
Skontaktuj się z nami już dziś i uzyskaj bezpłatną konsultacje dietetyczną Porozmawiajmy o tym, jak możemy Ci pomóc